Strona główna 

Witamy na stronie

Zespołu Szkół Ogólnokształcących

i Zawodowych w Mońkach

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest nowym i bardzo atrakcyjnym zawodem na  rynku pracy. Uczniowie będący na tym kierunku uczą się:

  • urządzać zakłady gastronomiczne
  • układać diety
  • umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia
  • estetycznego podania potraw
  • prawidłowej obsługi konsumenta

Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp. 

szkolna

firma cateringowa

jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.

Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków. Układa menu codzienne i okolicznościowe. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje

w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.

Absolwent

rok zał. 2016

Dodatkowo uczniowie wspólnie z nauczycielami przedmiotów zawodowych prowadzą Szkolną Firmę Cateringową, która istnieje od 2016 roku.Uczniowie fizycznie i praktycznie mają możliwość korzystania z różnych dodatkowych zajęć:

 

  • pokazy szefów kuchni,

  • konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych,

  • wyjazdy na targi branżowe,

  • przygotowanie i organizacja różnych imprez okolicznościowych,

  • wycieczki zawodowe do restauracji, hoteli i zakładów gastronomicznych

Technikum

Szkolna firma kateringowa

Copyright ZSOiZ w Mońkach

Kontakt:

ZSOiZ w Mońkach

ul. Tysiąclecia 15

19-100 Mońki

tel. 85 716-27-38 - Liceum

tel. 85 716-27-05 - Technikum